Presunúť na hlavný obsah
  • Novinky z obce
  • Ochodnica si opäť udržala prvenstvo v rebríčku finančného zdravia

Ochodnica si opäť udržala prvenstvo v rebríčku finančného zdravia

S hrdosťou oznamujeme, že obec Ochodnica už po piaty krát obhájila prvenstvo v okrese Kysucké Nové Mesto v rebríčku finančného zdravia, ktorý každoročne zverejňuje Inštitút pre ekonomické reformy (INEKO). V rámci celých Kysúc jej patrí 3. miesto. Tento úspech potvrdzuje, že Ochodnica patrí medzi obce s najlepším finančným hospodárením na Slovensku.

INEKO hodnotí finančné zdravie miest a obcí na základe piatich hlavných ukazovateľov: celkový dlh, dlhová služba, bilancia bežného účtu, záväzky po lehote splatnosti a záväzky aspoň 60 dní po lehote splatnosti. Tieto faktory pomáhajú posúdiť, ako efektívne a zodpovedne obce nakladajú so svojimi finančnými prostriedkami.

V hodnotení za rok 2023 získala Ochodnica skóre 5,6 bodov, čo je nad slovenským priemerom 4,88 bodov. Aj keď došlo k miernemu poklesu o 0,2 bodu v bilancii bežného účtu, obec si polepšila v ukazovateli dlhová služba o 0,1 bodu. Tieto výsledky odrážajú stabilné a vyvážené hospodárenie obce, ktoré prispieva k jej dlhodobej finančnej udržateľnosti.

Starosta obce Ochodnica, Radoslav Ďuroška, vyjadril spokojnosť s výsledkom a dodal: „Sme nesmierne radi, že aj tento rok sa Ochodnica umiestnila medzi najlepšie obce v oblasti finančného zdravia. Tento úspech je výsledkom zodpovedného prístupu k správe verejných financií a efektívneho riadenia obecného rozpočtu. Naším cieľom je zabezpečiť dlhodobú finančnú stabilitu a vytvárať podmienky pre ďalší rozvoj obce. Ďakujem všetkým, ktorí prispeli k tomuto úspechu.

Pre detailnejšie informácie o finančnom zdraví mesta a obcí v okrese Kysucké Nové Mesto si môžete prezrieť celý rebríček tu [INEKO stránka].

Aj naďalej budeme pracovať na udržiavaní a zlepšovaní finančnej stability našej obce. Tento úspech je výsledkom zodpovedného prístupu k správe verejných financií a efektívneho riadenia.

Najlepšie hospodáriacim mestom na Slovensku sa stalo mesto Krásno nad Kysucou.