Presunúť na hlavný obsah

52. Folklórny festival v Ochodnici

Prvý júlový víkend v obci Ochodnica tradične patril Folklórnemu festivalu Ochodnica. 52. ročník prehliadky zvykoslovných pásiem kysuckého folklóru sa konal v nedeľu 7. júla. Motívom programu bol život kysuckého človeka začiatkom 20. storočia, pričom na pódiu sa predstavilo viac ako 100 účinkujúcich.

Hlavným organizátorom podujatia bolo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, príspevková organizácia Žilinského samosprávneho kraja, a obec Ochodnica. Festival sa radí k najstarším a najvýznamnejším podujatiam regiónu Kysúc v oblasti tradičnej ľudovej kultúry. „Každoročne nám umožňuje nahliadnuť do života minulých generácií. Spája nás s našimi koreňmi a pomáha nám lepšie pochopiť našu históriu. Je príbehom minulosti, ale i súčasnosti. Príbehom ľudí, ktorí tu žili a pracovali a tiež príbehom tých, ktorí dnes uchovávajú ich dedičstvo a odovzdávajú ho tým mladším,“ uviedla Silvia Kajanková, riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci.

Amfiteáter obce Ochodnica privítal prvých návštevníkov popoludní scénickou zvykoslovnou freskou Odkaz generáciám, príbeh o časoch minulých. Jej autormi a režisérmi boli Andrej Ďuratný, vedúci folklórnej skupiny Kýčera a Darinka Hnidková. V predstavení vystúpilo 11 folklórnych skupín (Kýčera Ochodnica, Jedľovina Kysucké Nové Mesto, Vajčovci z Horného Vadičova, Dúbravka Rudina, Vrabčiar Krásno nad Kysucou, Zborovanka Zborov nad Bystricou, Dedovanka Oščadnica, Ozvena Čierne, Vigľašanka Olešná, Turzovanka Turzovka, Vysočanka Vysoká nad Kysucou), 2 detské folklórne skupiny (Kýčerka Ochodnica, Púpavienky Raková), ľudová hudba Potočiari Nová Bystrica, sólisti (Vrchárky z Kysúc, Andrej Ďuratný, Stano Sýkora, Kamil Urbaník), ľudová rozprávačka Katarína Prengelová a sprievodné slovo patrilo Veronike Škorovej. Moderátorkou podujatia bola Zuzana Zuzčáková Gacíková.

Scénická freska pozostávajúca zo zvykoslovných scénických spracovaní bola obrazom kysuckého človeka na začiatku 20. storočia. „Celé vystúpenie bolo príbehom, ktorý rozpráva matka deťom. Učí ich a ukazuje im ako to voľakedy na dedine vyzeralo,“ uviedol Andrej Ďuratný, autor scenára a režisér programu. Príbeh začínal v okolí fašiangov a končil dožinkovou zábavou. „Okrem vlastného výskumu, ktorý bol realizovaný s pamätníkmi, vychádzal program aj z dostupných doposiaľ zrealizovaných výskumov v regióne,“ dodal Ďuratný. Príbeh nesúci odkaz: „Chráňte si bohatstvo ľudovej kultúry, tvorte a rozvíjajte pre seba a ďalšie generácie“, sa odvíjal na hlavnom pódiu amfiteátra a jeho dvoch bočných pódiách, kde jednotlivé folklórne skupiny postupne prelínali svoje vystúpenia. V niektorých pasážach sa dokonca stretli na pódiu súčasne, čím vytvorili domnienku veľkoleposti.

Programu v amfiteátri predchádzala dopoludnia procesia účinkujúcich do Kostola sv. Martina, slávnostná sv. omša a krojovaný sprievod účinkujúcich obcou. „Našou snahou je aby festival pretrval i po ďalšie roky, pretože ak zabudneme na našu históriu, zabudneme i na to, kto sme a odkiaľ pochádzame. A to by sme nemali dopustiť,“ skonštatovala riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci na margo celého programu.

KKS v Čadci
Foto: Janko Belko